จงฮยอน คือใคร? รู้จักประวัติและผลงานหนึ่งในไอดอลวง SHINee

ประวัติและผลงานของ จงฮยอน หนึ่งในไอดอลวง SHINee

จงฮยอน คือใคร?

จงฮยอน (종현) เป็นศิลปินนักร้องชาวเกาหลี เป็นหนึ่งในสมาชิกวงชายนี (SHINee) ซึ่งวงนี้เป็นบอยแบรนด์สัญชาติเกาหลีของสังกัดเอสเอ็มเอนเตอร์เทนเมนต์ มีสมาชิกอยู่ทั้งหมด 5 คนใดเแก่ จงฮยอน,คีย์,อนยู,แทมิน และ มินโฮ

เปิดตัวเมื่อวันที่ 25 พฤษภาคม ค.ศ. 2008 ด้วยเพลง Replay ที่วางแผงเมื่อวันที่ 23 พฤษภาคม ค.ศ. 2008 โดยเขาทำหน้าที่ นักร้องเสียงหลัก

ประวัติของจงฮยอน

ชื่อในวงการ : จงฮยอน (종현) Jonghyun

ชื่อจริง : คิม จงฮยอน (김종현) Kim Jonghyun

วันเกิด : 8 เมษายน ค.ศ. 1990

อายุ : 27 ปี

อาชีพ : นักร้องศิลปินชาวเกาหลี

วง : ชายนี (SHINee)

เสียชีวิต : 18 ธันวาคม ค.ศ. 2017 (รอการยืนยันสาเหตุอีกครั้ง)

ผลงานของวง SHINee

อัลบั้มสตูดิโอ

2008: “The 1st Mini Album – Replay” (มินิอัลบั้ม)
2008: “The 1st Album – SHINee World”
2008: “The 1st Album – Repackage AMIGO”
2009: “The 2nd Mini Album – Romeo (มินิอัลบั้ม)”
2009: “The 3rd Mini Album – 2009,Year Of Us (มินิอัลบั้ม)”
2010: ” The 2nd Album – Lucifer”
2010: “The 2nd Album – Repackage Hello”
2012: “The 4th Mini Album – Sherlock (มินิอัลบั้ม)”
2013: “The 3rd Album – Chapter 1. Dream Girl – The Misconceptions of You”
2013: “The 3rd Album – Chapter 2. Why So Serious? – The Misconceptions of Me”
2013: “The 3rd Album – Repackage The misconceptions of us”
2013: “The 5th Mini Album – Everybody (มินิอัลบั้ม)”
2014: “ACE (อัลบั้มเดี่ยวของแทมิน)”
2015: “BASE (อัลบั้มเดี่ยวของจงฮยอน)”
2015: “The 4th Album – Odd” The 4th Album
2015: “The 4th Album – Repackage Married to the music”
2015: “JONGHYUN The Collection Story Op.1 ” (อัลบั้มเดี่ยวของจงฮยอน)
2016: “PRESS IT ” (อัลบั้มโซโล่ ที่ 2 ของแทมิน)
2016: “SHE IS ” (อัลบั้มโซโล่ ที่ 2 ของจงฮยอน)
2016: “Sayonara Hitori ” (อัลบั้มโซโล่เดี่ยว แทมิน Ver.Japan)
2016: “The 5th Album – 1 of 1 ”
2016: “The 5th Album – Repackage 1 and 1 ”
2017: “JONGHYUN The Collection Story Op.2 ” (อัลบัมเดี่ยวของจงฮยอน)
2017: “เฟรม ออฟ เลิฟ” (Flame Of Love Ver.Japan) Mini Album SOLO TAEMIN
ซิงเกิลโปรโมต

2008: “นูนัน นอมู เยปอ (Replay)”
2008: “ซันโซ คาทึน นอ (Love Like Oxygen)”
2008: “อามิโก้ (Amigo)”
2009: “จูเลียต (Juliette)”
2009: “ริง ดิง ดอง (Ring Ding Dong)”
2010: “ลูซิเฟอร์ (LUCIFER)”
2010: “เฮลโล (Hello)”
2011: “รีเพลย์ เจแปน” (Replay Ver.Japan)
2011: “จูเลียต เจแปน” (Juliette Ver.Japan)
2011: “ลูซิเฟอร์ เจแปน” (Lucifer Ver.Japan)
2012: “เชอร์ล็อก (Sherlock)”
2012: “เชอร์ล็อก เจแปน” (Sherlock Ver. Japan)
2012: “แดซลิ่งเกริล เจแปน” (Dazzing girl Ver. Japan)
2012: “เซนเนน ซุตโตะ โซบานิอิเตะ เจแปน” (1000年、ずっとそばにいて Ver. Japan)
2013: “ดรีมเกิร์ล” (Dream girl)
2013: “ไฟร์ เจแปน” (Fire Ver. Japan)
2013: “วาย โซ ซีเรียส?” (Why So Serious?)
2013: “บอย มีท ยู” (Boy Meet U Ver.Japan)
2013: “3 2 1” (3 2 1 Ver.Japan)
2013: “เอฟวรีบอดี้” (Everybody)
2014: “ลักกี สตาร์” (Lucky Star Ver.Japan)
2014: “ดาว์นทาว์น เบบี้” (Downtown Baby Ver.Japan)
2014: “แดน เจอร์” (Danger) SOLO TAEMIN
2015: “เคร ซี่” (Crazy (Guilty Pleasure) (feat. 아이언)) SOLO JONGHYUN
2015: “ยัวร์ นัมเบอร์” (Your Number Ver.Japan)
2015: “วิว” (View)
2015: “แมริด ทู เดอะ มิวสิค” (Married To The Music)
2015: “ซิง ยัวร์ ซอง” (Sing Your Song Ver.Japan)
2015: “แดนซ์ แดนซ์ แดนซ์” (DxDxD Ver.Japan)
2016: “เพรส ยัวร์ นัมเบอร์” (Press Your Number) SOLO TAEMIN
2016: “คิมิโนไซเดะ” (Kiminoseide Ver.Japan)
2016: “ชี อีส” (She Is) SOLO JONGHYUN
2016: “ซาโยนาระ ฮิโตริ” (Sayonara Hitori Ver.Japan) SOLO TAEMIN
2016: “1 ออฟ 1” (1 of 1)
2016: “เทล มี วอท ทู ดู” (Tell Me What To Do)
2016: “วินเทอร์ วันเดอร์แลนด์” (Winter Wonderland Ver.Japan)
2016: “เก็ตเดอะเทรสเชอร์” (Get The Treasure)
2017: “โลน’ลี” (Lonely (feat. TaeYeon)) SOLO JONGHYUN
2017: “เฟรม ออฟ เลิฟ” (Flame Of Love Ver.Japan) SOLO TAEMIN

รางวัลที่ได้รับ

ปี 2008

“Rookie of The Month” at Cyworld Digital Music Award on June 22, 2008
“Hot New Star” award at MNet 20’s Choice Award on August 23, 2008
Winner for “Love Like Oxygen” on M! CountDown on September 18, 2008
Mutizen award for”Love Like Oxygen” on SBS Inkigayo on September 21, 2008
“Asia’s Best Newcomer” award at the 5th Asia Song Festival 2008 on October 4, 2008
“New Icon” award at Style Icon Award on October 30, 2008
“Rookie” award at 15th Korea Entertainment Arts Awards on November 12, 2008
“Best Male Rookie” award at the 10th annual Mnet KM Music Festival on November 15, 2008
“Disk Newcomer” award at Golden Disk Award on December 10, 2008
“Newcomer” award at Korean Culture Entertainment on December 12, 2008

ปี 2009

“Best Newcomer” award at 18th Seoul Music Awards on February 12, 2009
1# Music Bank K-Chart for “Juliette” Comeback Stage on KBS 2TV ‘Music Bank’ on June 5, 2009
1# Music Bank K-Chart for “Juliette” on KBS 2TV ‘Music Bank’ on June 19, 2009
Mutizen award for” Juliette ” on SBS Inkigayo on June 28, 2009
Mutizen award for” Juliette ” on SBS Inkigayo on July 5, 2009
1# Music Bank K-Chart for Ring Ding Dong on KBS 2TV ‘Music Bank’ on October 30, 2009
Mutizen award for”Ring Ding Dong” on SBS Inkigayo on November 1, 2009
1# Song for “Ring Ding Dong” on M! CountDown on November 5, 2009
1# Music Bank K-Chart for Ring Ding Dong on KBS 2TV ‘Music Bank’ on november 6, 2009
Ingigayo Digital Music Chart [1st RINGDINGDONG]
Mutizen award for”Ring Ding Dong” on SBS Inkigayo on November 8, 2009
Tripple Crown – Mutizen award for”Ring Ding Dong” on SBS Inkigayo on November 15, 2009
“Samsung YEPP Popularity Award” @ 24th GOLEN DISK AWARDS on December 10, 2009
“SHINee wins Popularity Award”. Newsen (in Korean). 10 December 2009. Retrieved March 25, 2010.
ปี 2010

“Best Male group” Korea Entertainment Award 16th January 3, 2010
“Bonsang” award at 19th Seoul Music Awards on February 3, 20010
1# Music Bank K-Chart for Lucifer on KBS 2TV ‘Music Bank’ on July 30, 2010
1# Music Bank K-Chart for Lucifer on KBS 2TV ‘Music Bank’ on August 6, 2010
Mutizen award for” Lucifer ” on SBS Inkigayo on August 8, 2010
Mutizen award for” Lucifer ” on SBS Inkigayo on August 15, 2010
1# Music Bank K-Chart for Hello on KBS 2TV ‘Music Bank’ on October 15, 2010
Mutizen award for”Hello” on SBS Inkigayo on October 17, 2010
“Disk Bonsang” award at Golden Disk Award on December 9, 2010
“CeCi Popular” award at Golden Disk Award on December 9, 2010
Korea Best Dresser Award 26th(SWAN AWARD):นักร้องฝ่ายชาย Best Dresser
ปี 2011

“Bonsang” award at Soeul Music Award on January 20, 2011
“Popularity” award at Soeul Music Award on January 20, 2011

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*